Aký je rozdiel medzi úžitkovou plochou domu, obytnou a zastavanou?
04. 05. 2023

Aký je rozdiel medzi úžitkovou plochou domu, obytnou a zastavanou?

Ak plánujete kúpiť alebo predať dom, je dôležité vedieť, aký je rozdiel medzi úžitkovou plochou domu, obytnou a zastavanou. Tieto pojmy sa často používajú v inzerátoch a prospektoch nehnuteľností, ale nie každý vie, čo presne znamenajú a ako sa vypočítavajú. V tomto článku vám vysvetlím, aké sú hlavné rozdiely medzi týmito plochami a na čo si treba dať pozor pri ich porovnávaní.

Úžitková plocha domu je súčet podlahových plôch všetkých obytných miestností a miestností príslušenstva domu. Obytné miestnosti sú tie, ktoré môžu byť celoročne obývateľné a spĺňajú určité podmienky, ako napríklad minimálna plocha 8 m2, priame denné osvetlenie, vetranie a vykurovanie. Medzi obytné miestnosti patria napríklad spálňa, obývacia izba, detská izba, pracovňa alebo kuchyňa s plochou viac ako 12 m2. Miestnosti príslušenstva domu sú tie, ktoré slúžia na doplnenie funkcie obytných miestností alebo na uskladnenie vecí. Medzi ne patria napríklad chodby, kúpeľne, WC, komory, pivnice, technické miestnosti, garáž alebo schodisko. Do úžitkovej plochy sa započítava aj plocha zabratá technickými prístrojmi, strojovňou, vykurovacím zariadením či kuchynskou linkou. Naopak, do úžitkovej plochy sa nezapočítava plocha balkónov, terás, zabudovaného nábytku a pod.

Obytná plocha domu je súčet podlahových plôch všetkých obytných miestností. Je to teda menšia hodnota ako úžitková plocha domu, pretože sa do nej nezarátavajú miestnosti príslušenstva domu. Obytná plocha je dôležitá pre určenie komfortu bývania a počtu osôb, ktoré môžu v dome bývať.

Zastavaná plocha domu je plocha pôdorysu prvého podlažia domu. Je to teda plocha, ktorá je spojená s terénom a zaberá priestor na pozemku. Zastavaná plocha je dôležitá pre určenie stavebného povolenia a dodržiavanie stavebných predpisov.

Pri porovnávaní rôznych domov je potrebné brať do úvahy nielen veľkosť úžitkovej plochy domu, ale aj rozdelenie tejto plochy medzi obytné a neobytné miestnosti. Niektoré domy môžu mať rovnakú úžitkovú plochu domu, ale rôznu obytnú plochu domu v závislosti od toho, ako sú navrhnuté a rozvrhnuté.

Peter Madleňák
Autor: Peter Madleňák

V realitách som od roku 2005. Realitná kancelária v meste Nitra, pod názvom MADLEŇÁK Reality s.r.o., je miesto, kde ma práca realitného makléra skutočne baví, robím ju preto, že chcem a nie preto, že musím. Odbornosť, bezpečie, serióznosť, dobrá rada, úcta a profesionálny prístup ku klientovi sú základom mojej práce. 

Reality a Nehnuteľnosti je môj svet, môj koníček, moje hobby, preto realitka. Prečo vznikli tieto stránky?

Aby som tu prezentoval, že keď dvaja robia to isté, nikdy to nie je to isté. Je všeobecne známe, že rozdiel medzi maklérmi a realitnými kanceláriami je pomerne veľký, treba si správne vybrať.

Vytváram 3D video obhliadky, využívam profesionálneho fotografa, zvyšujem hodnotu nehnuteľnosti formou Home Stagingu, pracujem na sociálnych sieťach, všetko s jasným cieľom, predať Vašu nehnuteľnosť za čo najvyššiu cenu k Vašej plnej spokojnosti.

Prosím, prečítajte si moje tipy a články. Verím, že vám tieto informácie pomôžu v rozhodovaní a že si pre predaj nehnuteľnosti zvolíte tú správnu cestu.

Za každým predajom nehnuteľnosti sa totiž skrýva ľudský príbeh. A to je dôvod, prečo by nikto nemal tak dôležitý životný krok podceňovať. Ani predávajúci, ani realitný maklér. Záleží mi na odvedení špičkovej práce a na spokojnosti klienta. Dbám na svojom dobrom mene a povesti. Za mňa hovoria referencie spokojných klientov. 

Reality vykonávam hlavne v okrese Nitra, mestských častiach mesta Nitra a to Chrenová, Klokočina, Diely, Čermáň, Párovske Háje, Mlynárce, Kynek, Staré mesto, Dražovce, Zobor a okolitých obciach ako Janíkovce, Krškany, Malý a Veľký Lapáš, Cabaj Čápor, Ivanka pri Nitre, Čechynce, Golianovo, Mojmírovce, Branč, Veľký Cetín, Veľký Kýr, Vinodol, Černík, Komjatice, Lehota, Jarok, Veľké Zálužie, Lužianky, Zbehy, Jelšovce, Nitrianske Hrnčiarovce, Štitáre, Kolíňany, Pohranice, Jelenec, Nové Sady, Čab, Báb, Výčapy Opatovce, Šurianky, Malé Zálužie, Žirany, Lefantovce atď..

Špecializujem sa na byty, rodinné domy, pozemky, komerčné priestory, či už výrobné, skladové, obchodné, reštauračné alebo kancelárske. Pracujem aj s investormi, v mojej ponuke sú aj neverejné, diskrétne ponuky nehnuteľností, vhodné na investíciu. Diskrétnosť je u mňa vždy na 100% zaručená.

Snažím sa mať v ponuke len toľko nehnuteľností, aby som sa im mohol naplno venovať a pracovať s nimi, nie iba inzerovať. Pracujem inak ako ostatný, pre mňa je každá ponuka životný príbeh, pre ktorý robím všetko, aby skončil úspechom. Pre mňa nie ste len číslo, ale človek, osobnosť, ktorá si zaslúži ľudský a profesionálny prístup.

Ako realitný maklér a realitná kancelária som členom Realitnej únie Slovenskej republiky a dodržiavam Realitný kódex.

Ak ste sa dočítali až sem, máte môj obdiv a ďakujem Vám. Pokiaľ Vás čokoľvek ďalšieho zaujíma, neváhajte ma kontaktovať. Rád sa s Vami stretnem a porozprávam pri dobrej káve. 

Kvalitné a profesionálne služby zamerané na potreby zákazníka. To je moje tajomstvo úspechu. Pracujem pod svojim vlastným menom, pod vlastnou značkou MADLEŇÁK Reality, neskývam sa za žiadnu inú realitku, moje dobré meno je to, čo Vám ponúkam. Predaj alebo kúpa nehnuteľnosti, je vo väčšine prípadov najväčšou finančnou transakciou života, preto tento krok netreba podceniť a zveriť sa do rúk odborníka. Aj keď potrebujete lekára, tak si vyberiete toho najskúsenejšieho s dobrým menom, ktorý má za sebou stovky úspešných operácii.

 Mojou úlohou je zobrať stres na seba a nechať si Vás užiť kúpu nového domova.peter-madlenak-black-low-res

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie