Dedičské konanie: Ako prebieha?
06. 04. 2024

Dedičské konanie: Ako prebieha?

Dedičské konanie je formálny proces, ktorým sa určuje, kto zdedí majetok zomrelej osoby. Môže to byť zdĺhavý a zložitý proces, preto je dôležité poznať jednotlivé kroky a potrebné dokumenty.

Kto vyberá notára?

Notára v dedičskom konaní nevyberajú dedičia. Príslušnosť notára je určená zákonom a závisí od miesta posledného trvalého pobytu poručiteľa. 

Kroky dedičského konania:

1. Zistenie dedičov:

  • Notár zisťuje dedičov na základe závetu, ak existuje, alebo podľa zákonnej dedičskej postupnosti.
  • Zákonná dedičská postupnosť určuje poradie, v ktorom dedičia dedia. V prvej skupine dedia deti poručiteľa a jeho manžel/manželka. V druhej skupine dedia rodičia poručiteľa a osoby, ktoré s ním žili v spoločnej domácnosti. V ďalších skupinách dedia súrodenci, prarodičia, strýkovia, tety a ich deti atď.

2. Zistenie majetku:

  • Notár zisťuje a oceňuje všetok majetok, ktorý zosnulý vlastnil v čase smrti.
  • Do majetku patrí napríklad hnuteľný majetok (nábytok, elektronika, auto), nehnuteľnosti (dom, byt), peniaze na bankových účtoch, cenné papiere a podiely v spoločnostiach.

3. Zistenie dlžôb:

  • Notár zisťuje všetky dlhy, ktoré zosnulý mal v čase smrti.
  • Dlhy sa splácajú z dedičstva pred jeho rozdelením medzi dedičov.

4. Dohoda dedičov:

  • Dedičia sa musia dohodnúť, ako sa medzi nich rozdelí majetok.
  • Ak sa dedičia nedohodnú, o rozdelení majetku rozhodne súd.

5. Vydanie uznesenia o dedičstve:

  • Notár vydá uznesenie o dedičstve, ktoré určuje dedičov a ich dedičské podiely.
  • Uznesenie o dedičstve je verejná listina, ktorá dokazuje, kto je dedičom a aký je jeho dedičský podiel.

6. Prepis nehnuteľnosti:

  • Ak je súčasťou dedičstva nehnuteľnosť, je potrebné ju previesť na dediča v katastri nehnuteľností.
  • Na prepis nehnuteľnosti je potrebné podať návrh na vklad do katastra nehnuteľností a priložiť k nemu uznesenie o dedičstve a listinu o vlastníctve nehnuteľnosti.

Dokumenty potrebné pre dedičské konanie:

  • Úmrtný list
  • Rodný list poručiteľa
  • Sobášny list poručiteľa (ak bol zosobášený)
  • Rozhodnutie o rozvode (ak bol poručiteľ rozvedený)
  • Závet (ak existuje)
  • Listiny o vlastníctve majetku
  • Doklady o dlhoch

Dôležité rady:

  • Je vhodné obrátiť sa na notára, ktorý vám pomôže s celým procesom dedičského konania.
  • Dedičské konanie môže trvať aj niekoľko mesiacov, preto je dôležité mať trpezlivosť.
  • V prípade sporov medzi dedičmi je možné obrátiť sa na súd.

Dúfame, že vám tento článok pomohol zorientovať sa v procese dedičského konania.

Poznámka:

Tento článok je len informatívny a nenahrádza právne poradenstvo. Vždy je vhodné obrátiť sa na notára alebo advokáta, ktorý vám poradí s konkrétnym prípadom.

V prípade, že bude od Vás notár potrebovať ocenenie nehnuteľnosti, rád Vám pomôžem.

Peter Madleňák
Autor: Peter Madleňák

V realitách som od roku 2005. Realitná kancelária v meste Nitra, pod názvom MADLEŇÁK Reality s.r.o., je miesto, kde ma práca realitného makléra skutočne baví, robím ju preto, že chcem a nie preto, že musím. Odbornosť, bezpečie, serióznosť, dobrá rada, úcta a profesionálny prístup ku klientovi sú základom mojej práce. 

Reality a Nehnuteľnosti je môj svet, môj koníček, moje hobby, preto realitka. Prečo vznikli tieto stránky?

Aby som tu prezentoval, že keď dvaja robia to isté, nikdy to nie je to isté. Je všeobecne známe, že rozdiel medzi maklérmi a realitnými kanceláriami je pomerne veľký, treba si správne vybrať.

Vytváram 3D video obhliadky, využívam profesionálneho fotografa, zvyšujem hodnotu nehnuteľnosti formou Home Stagingu, pracujem na sociálnych sieťach, všetko s jasným cieľom, predať Vašu nehnuteľnosť za čo najvyššiu cenu k Vašej plnej spokojnosti.

Prosím, prečítajte si moje tipy a články. Verím, že vám tieto informácie pomôžu v rozhodovaní a že si pre predaj nehnuteľnosti zvolíte tú správnu cestu.

Za každým predajom nehnuteľnosti sa totiž skrýva ľudský príbeh. A to je dôvod, prečo by nikto nemal tak dôležitý životný krok podceňovať. Ani predávajúci, ani realitný maklér. Záleží mi na odvedení špičkovej práce a na spokojnosti klienta. Dbám na svojom dobrom mene a povesti. Za mňa hovoria referencie spokojných klientov. 

Reality vykonávam hlavne v okrese Nitra, mestských častiach mesta Nitra a to Chrenová, Klokočina, Diely, Čermáň, Párovske Háje, Mlynárce, Kynek, Staré mesto, Dražovce, Zobor a okolitých obciach ako Janíkovce, Krškany, Malý a Veľký Lapáš, Cabaj Čápor, Ivanka pri Nitre, Čechynce, Golianovo, Mojmírovce, Branč, Veľký Cetín, Veľký Kýr, Vinodol, Černík, Komjatice, Lehota, Jarok, Veľké Zálužie, Lužianky, Zbehy, Jelšovce, Nitrianske Hrnčiarovce, Štitáre, Kolíňany, Pohranice, Jelenec, Nové Sady, Čab, Báb, Výčapy Opatovce, Šurianky, Malé Zálužie, Žirany, Lefantovce atď..

Špecializujem sa na byty, rodinné domy, pozemky, komerčné priestory, či už výrobné, skladové, obchodné, reštauračné alebo kancelárske. Pracujem aj s investormi, v mojej ponuke sú aj neverejné, diskrétne ponuky nehnuteľností, vhodné na investíciu. Diskrétnosť je u mňa vždy na 100% zaručená.

Snažím sa mať v ponuke len toľko nehnuteľností, aby som sa im mohol naplno venovať a pracovať s nimi, nie iba inzerovať. Pracujem inak ako ostatný, pre mňa je každá ponuka životný príbeh, pre ktorý robím všetko, aby skončil úspechom. Pre mňa nie ste len číslo, ale človek, osobnosť, ktorá si zaslúži ľudský a profesionálny prístup.

Ako realitný maklér a realitná kancelária som členom Realitnej únie Slovenskej republiky a dodržiavam Realitný kódex.

Ak ste sa dočítali až sem, máte môj obdiv a ďakujem Vám. Pokiaľ Vás čokoľvek ďalšieho zaujíma, neváhajte ma kontaktovať. Rád sa s Vami stretnem a porozprávam pri dobrej káve. 

Kvalitné a profesionálne služby zamerané na potreby zákazníka. To je moje tajomstvo úspechu. Pracujem pod svojim vlastným menom, pod vlastnou značkou MADLEŇÁK Reality, neskývam sa za žiadnu inú realitku, moje dobré meno je to, čo Vám ponúkam. Predaj alebo kúpa nehnuteľnosti, je vo väčšine prípadov najväčšou finančnou transakciou života, preto tento krok netreba podceniť a zveriť sa do rúk odborníka. Aj keď potrebujete lekára, tak si vyberiete toho najskúsenejšieho s dobrým menom, ktorý má za sebou stovky úspešných operácii.

 Mojou úlohou je zobrať stres na seba a nechať si Vás užiť kúpu nového domova.peter-madlenak-black-low-res

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie