Investovanie do bývania - oplatí sa hneď alebo čakať kým praskne realitná bublina?
01. 12. 2022

Investovanie do bývania - oplatí sa hneď alebo čakať kým praskne realitná bublina?

Začiatkom tohto roka ceny nehnuteľností prudko rástli a dosahovali historické maximá, nakoľko bol oveľa vyšší dopyt ako aktuálna ponuka. Čo najrýchlejšie kúpiť a investovať bolo cieľom mnohých najmä kvôli obavám z celkovej situácie na realitnom trhu. Bytov bolo málo, úroky boli nízke a tak na realitnom trhu nastal boj, ktorý spôsobil vysoké ceny bývania. V súčasnosti nastala nová situácia, kedy už úroky také výhodné nie sú a ekonomická situácia sa môže vyvíjať nepredvídateľne.

Investičné byty už nie sú horúcim tovarom, nakoľko vysoké úrokové sadzby donútia premýšľať o tom, či sa to vyplatí alebo nie. Kupujúci s vysokým podielom hotovosti však o investičné byty majú záujem stále, nakoľko aj pri kratšej dobe fixácie sa im hypotéka so súčasnými úrokovými sadzbami stále vyplatí.

Aj keď sa ceny nehnuteľností relatívne stabilizovali a predpokladá sa zastropovanie výšky úrokových sadzieb v budúcom roku na maximálne 3,5%, otázkou zostáva správanie sa kupujúcich, ktorí plánujú kúpu bytu pre účely vlastného bývania. Začiatkom roka boli priemerné úroky na nových hypotékach približne vo výške 0,97%, pričom v polovici roka sa úroky vyšplhali až na 2,7% podľa štatistík Národnej banky Slovenska. Treba však spomenúť to, že tieto čísla zachytávajú zmluvy, ktoré boli uzatvorené niekoľko mesiacov pred reálnym poskytnutím úverov a úroky sú tak v tomto čase v skutočnosti omnoho vyššie. Pri päťročnej fixácií sa dostávame nad 3%, pri desaťročnej fixácií sme takmer na 4% a tým pádom sú kupujúci opatrnejší.

Hoci je záujem o byty kvôli vysokým úrokom o poznanie nižší, ľudia bývať chcú a potrebujú, no bytov na trhu je stále nedostatok. Aj preto mnohí vyčkávajú, ako sa bude realitný trh vyvíjať a predpoklad je, že dopyt po vlastnom bývaní bude opäť silnieť.

Ďalším faktorom, ktorý ovplyvňuje zmýšľanie kupujúcich, je inflácia, ktorá dosiahla v septembri až 14,2% a ľudia sa tak prirodzene začínajú obávať o svoje úspory. Keďže kryptomeny sú nestabilné, zlato zlyháva, investícia do nehnuteľnosti je stále medzi Slovákmi istotou, ktorá je osvedčená. Cena nehnuteľnosti rastie oveľa rýchlejšie ako celková inflácia, takže investovať do bývania sa aj napriek všetkému momentálne vyplatí.

Peter Madleňák
Autor: Peter Madleňák

V realitách som od roku 2005. Realitná kancelária v meste Nitra, pod názvom MADLEŇÁK Reality s.r.o., je miesto, kde ma práca realitného makléra skutočne baví, robím ju preto, že chcem a nie preto, že musím. Odbornosť, bezpečie, serióznosť, dobrá rada, úcta a profesionálny prístup ku klientovi sú základom mojej práce. 

Reality a Nehnuteľnosti je môj svet, môj koníček, moje hobby, preto realitka. Prečo vznikli tieto stránky?

Aby som tu prezentoval, že keď dvaja robia to isté, nikdy to nie je to isté. Je všeobecne známe, že rozdiel medzi maklérmi a realitnými kanceláriami je pomerne veľký, treba si správne vybrať.

Vytváram 3D video obhliadky, využívam profesionálneho fotografa, zvyšujem hodnotu nehnuteľnosti formou Home Stagingu, pracujem na sociálnych sieťach, všetko s jasným cieľom, predať Vašu nehnuteľnosť za čo najvyššiu cenu k Vašej plnej spokojnosti.

Prosím, prečítajte si moje tipy a články. Verím, že vám tieto informácie pomôžu v rozhodovaní a že si pre predaj nehnuteľnosti zvolíte tú správnu cestu.

Za každým predajom nehnuteľnosti sa totiž skrýva ľudský príbeh. A to je dôvod, prečo by nikto nemal tak dôležitý životný krok podceňovať. Ani predávajúci, ani realitný maklér. Záleží mi na odvedení špičkovej práce a na spokojnosti klienta. Dbám na svojom dobrom mene a povesti. Za mňa hovoria referencie spokojných klientov. 

Reality vykonávam hlavne v okrese Nitra, mestských častiach mesta Nitra a to Chrenová, Klokočina, Diely, Čermáň, Párovske Háje, Mlynárce, Kynek, Staré mesto, Dražovce, Zobor a okolitých obciach ako Janíkovce, Krškany, Malý a Veľký Lapáš, Cabaj Čápor, Ivanka pri Nitre, Čechynce, Golianovo, Mojmírovce, Branč, Veľký Cetín, Veľký Kýr, Vinodol, Černík, Komjatice, Lehota, Jarok, Veľké Zálužie, Lužianky, Zbehy, Jelšovce, Nitrianske Hrnčiarovce, Štitáre, Kolíňany, Pohranice, Jelenec, Nové Sady, Čab, Báb, Výčapy Opatovce, Šurianky, Malé Zálužie, Žirany, Lefantovce atď..

Špecializujem sa na byty, rodinné domy, pozemky, komerčné priestory, či už výrobné, skladové, obchodné, reštauračné alebo kancelárske. Pracujem aj s investormi, v mojej ponuke sú aj neverejné, diskrétne ponuky nehnuteľností, vhodné na investíciu. Diskrétnosť je u mňa vždy na 100% zaručená.

Snažím sa mať v ponuke len toľko nehnuteľností, aby som sa im mohol naplno venovať a pracovať s nimi, nie iba inzerovať. Pracujem inak ako ostatný, pre mňa je každá ponuka životný príbeh, pre ktorý robím všetko, aby skončil úspechom. Pre mňa nie ste len číslo, ale človek, osobnosť, ktorá si zaslúži ľudský a profesionálny prístup.

Ako realitný maklér a realitná kancelária som členom Realitnej únie Slovenskej republiky a dodržiavam Realitný kódex.

Ak ste sa dočítali až sem, máte môj obdiv a ďakujem Vám. Pokiaľ Vás čokoľvek ďalšieho zaujíma, neváhajte ma kontaktovať. Rád sa s Vami stretnem a porozprávam pri dobrej káve. 

Kvalitné a profesionálne služby zamerané na potreby zákazníka. To je moje tajomstvo úspechu. Pracujem pod svojim vlastným menom, pod vlastnou značkou MADLEŇÁK Reality, neskývam sa za žiadnu inú realitku, moje dobré meno je to, čo Vám ponúkam. Predaj alebo kúpa nehnuteľnosti, je vo väčšine prípadov najväčšou finančnou transakciou života, preto tento krok netreba podceniť a zveriť sa do rúk odborníka. Aj keď potrebujete lekára, tak si vyberiete toho najskúsenejšieho s dobrým menom, ktorý má za sebou stovky úspešných operácii.

 Mojou úlohou je zobrať stres na seba a nechať si Vás užiť kúpu nového domova.peter-madlenak-black-low-res

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie