Máte správnu adresu na liste vlastníctva?
08. 04. 2020

Máte správnu adresu na liste vlastníctva?

Máte správnu adresu na liste vlastníctva?

Kupujete byt či dom a advokátovi dáte na vypracovanie zmluvy svoj občiansky preukaz, kde máte uvedený aj svoj trvalý pobyt, ktorý sa napíše do kúpnej zmluvy a následne ho katastrálny úrad zapíše na list vlastníctva za Vaše meno, ako nového vlastníka.

Doposiaľ je všetko v poriadku.

Následne idete na matriku a vybavíte si na novej adrese trvalý pobyt a zároveň si vybavíte aj nový občiansky preukaz. Super!

Na čo ale väčšina ľudí zabúda a ďalej to nerieši, že na novom liste vlastníctva je uvedená Vaša predošlá adresa a tým pádom má kataster na Vás neaktuálne údaje a v prípade, že by došlo napr. k nejakému možnému podvodu, zapísanie vecného bremena, záložného práva, exekúcie, oznámenie by prišlo na starú adresu a Vy by ste sa o tom vôbec nemuseli dozvedieť.

Svoj list vlastníctva si môžete skontrolovať na adrese katastrálneho portálu www.katasterportal.sk.

Čo s tým? Riešenie je pomerne jednoduché.

Stačí napísať písomnú žiadosť, ktorú podávate na príslušný Okresný úrad - katastrálny odbor, v ktorého územnom obvode sa nehnuteľnosť nachádza, napr. mesto Nitra.

Ako to urobiť?

Máte tri možnosti, podanie žiadosti v listinnej forme osobne na úrade, poslať ho poštou, alebo podať žiadosť elektronicky cez slovensko.sk

Pri podaní žiadosti v listinnej forme

Najjednoduchšie je prísť na úrad už s občianskym preukazom, v ktorom máte uvedenú novú adresu trvalého pobytu. V prípade, že adresu v občianskom preukaze zmenenú ešte nemáte, je potrebné k žiadosti priložiť potvrdenie preukazujúce zmenu – potvrdenie o trvalom pobyte. Ak podávate žiadosť osobne na úrade alebo ju zasielate poštou, musíte ju vlastnoručne podpísať (nevyžaduje sa úradné overenie podpisu).  

Žiadosť o zmenu údajov má obsahovať:

  • identifikačné údaje žiadateľa,
    - pri fyzickej osobe: meno, priezvisko, rodné priezvisko, dátum narodenia, adresa trvalého pobytu,
    - pri právnickej osobe: názov, sídlo, identifikačné číslo,
  • katastrálne územie, v ktorom sa nachádzajú nehnuteľnosti, ktorých sa požadovaná zmena týka,
  • označenie nehnuteľností podľa  42 ods. 2 písm. c) katastrálneho zákona, v záujme spresnenia identifikácie nehnuteľností môžete uviesť aj čísla listov vlastníctva, na ktorých sú nehnuteľnosti evidované,
  • akú zmenu požadujete – zmenu adresy trvalého pobytu,
  • pôvodný údaj evidovaný v katastri nehnuteľností - pôvodnú adresu trvalého pobytu a nový údaj, ktorý má byť evidovaný v katastri nehnuteľností - novú adresu trvalého pobytu,
  • označenie listiny, ktorá preukazuje zmenu (doklad o trvalom pobyte), ak takúto predkladáte a to v prípade, že údaj nie je uvedený v občianskom preukaze,
  • miesto a dátum spísania žiadosti.

Zavedenie zmeny trvalého pobytu do katastra nehnuteľností je bezplatné. Ak k žiadosti prikladáte potvrdenie o trvalom pobyte má byť v origináli alebo predkladáte jeho overenú kópiu.

Podanie žiadosti elektronicky

V prípade, že máte občiansky preukaz s čipom a požiadali ste si aj o osobný bezpečnostný kód môžete požiadať o zmenu údajov cez ústredný portál prostredníctvom služby Všeobecnej agendy. V sekcii Nájsť službu si do poľa názov elektronickej služby zadajte text "všeobecná agenda“ a do poľa názov inštitúcie alebo úradu uveďte príslušný okresný úrad. Po vyhľadaní konkrétnej služby kliknite na tlačidlo služba, ktoré vás presmeruje priamo na formulár. Skontrolujte si, či adresátom služby je okresný úrad, v územnom obvode ktorého je vaša nehnuteľnosť vedená.

Do predmetu žiadosti uveďte, že žiadate o zmenu údajov katastra nehnuteľností a do textu správy napíšte údaje v rozsahu:

  • identifikačné údaje žiadateľa,
    - pri fyzickej osobe: meno, priezvisko, rodné priezvisko, dátum narodenia, adresa trvalého pobytu,
    - pri právnickej osobe: názov, sídlo, identifikačné číslo,
  • katastrálne územie, v ktorom sa nachádzajú nehnuteľnosti, ktorých sa požadovaná zmena týka,
  • označenie nehnuteľností podľa  42 ods. 2 písm. c) katastrálneho zákona, v záujme spresnenia identifikácie nehnuteľností môžete uviesť aj čísla listov vlastníctva, na ktorých sú nehnuteľnosti evidované,
  • akú zmenu požadujete – zmenu adresy trvalého pobytu,
  • pôvodný údaj evidovaný v katastri nehnuteľností - pôvodnú adresu trvalého pobytu a nový údaj, ktorý má byť evidovaný v katastri nehnuteľností - novú adresu trvalého pobytu.

Po vyplnení údajov, formulár podpíšte kvalifikovaným elektronickým podpisom a odošlite. V prípade, že formulár podpíšete kvalifikovaným elektronickým podpisom, nie je potrebné k žiadosti pripájať listinu preukazujúcu zmenu údajov (potvrdenie o trvalom pobyte). Podrobnejšie informácie k službe "všeobecná agenda" nájdete v Postupe pri službe Všeobecná agenda.

Pre menej technicky zdatných odporúčam radšej žiadosť priniesť osobne, alebo poštou.

Pokiaľ by ste chceli, aby som Vám poslal vzor tlačiva na katastrálny úrad v Nitre napíšte mi cez

kontaktný formulár

 

Katastrálny úrad v Nitre nájde na:

Okresný úrad Nitra

klientske centrum

Štefánikova trieda 69

949 01 Nitra

 

Stránkové hodiny:

Pondelok  8:00 - 15:00

Utorok      8:00 - 15:00

Streda      8:00 - 17:00

Štvrtok     8:00 - 15:00

Piatok       8:00 - 14:00

 

 

Použité zdroje: slovensko.sk

Peter Madleňák
Autor: Peter Madleňák

V realitách som od roku 2005. Realitná kancelária v meste Nitra, pod názvom MADLEŇÁK Reality s.r.o., je miesto, kde ma práca realitného makléra skutočne baví, robím ju preto, že chcem a nie preto, že musím. Odbornosť, bezpečie, serióznosť, dobrá rada, úcta a profesionálny prístup ku klientovi sú základom mojej práce. 

Reality a Nehnuteľnosti je môj svet, môj koníček, moje hobby, preto realitka. Prečo vznikli tieto stránky?

Aby som tu prezentoval, že keď dvaja robia to isté, nikdy to nie je to isté. Je všeobecne známe, že rozdiel medzi maklérmi a realitnými kanceláriami je pomerne veľký, treba si správne vybrať.

Vytváram 3D video obhliadky, využívam profesionálneho fotografa, zvyšujem hodnotu nehnuteľnosti formou Home Stagingu, pracujem na sociálnych sieťach, všetko s jasným cieľom, predať Vašu nehnuteľnosť za čo najvyššiu cenu k Vašej plnej spokojnosti.

Prosím, prečítajte si moje tipy a články. Verím, že vám tieto informácie pomôžu v rozhodovaní a že si pre predaj nehnuteľnosti zvolíte tú správnu cestu.

Za každým predajom nehnuteľnosti sa totiž skrýva ľudský príbeh. A to je dôvod, prečo by nikto nemal tak dôležitý životný krok podceňovať. Ani predávajúci, ani realitný maklér. Záleží mi na odvedení špičkovej práce a na spokojnosti klienta. Dbám na svojom dobrom mene a povesti. Za mňa hovoria referencie spokojných klientov. 

Reality vykonávam hlavne v okrese Nitra, mestských častiach mesta Nitra a to Chrenová, Klokočina, Diely, Čermáň, Párovske Háje, Mlynárce, Kynek, Staré mesto, Dražovce, Zobor a okolitých obciach ako Janíkovce, Krškany, Malý a Veľký Lapáš, Cabaj Čápor, Ivanka pri Nitre, Čechynce, Golianovo, Mojmírovce, Branč, Veľký Cetín, Veľký Kýr, Vinodol, Černík, Komjatice, Lehota, Jarok, Veľké Zálužie, Lužianky, Zbehy, Jelšovce, Nitrianske Hrnčiarovce, Štitáre, Kolíňany, Pohranice, Jelenec, Nové Sady, Čab, Báb, Výčapy Opatovce, Šurianky, Malé Zálužie, Žirany, Lefantovce atď..

Špecializujem sa na byty, rodinné domy, pozemky, komerčné priestory, či už výrobné, skladové, obchodné, reštauračné alebo kancelárske. Pracujem aj s investormi, v mojej ponuke sú aj neverejné, diskrétne ponuky nehnuteľností, vhodné na investíciu. Diskrétnosť je u mňa vždy na 100% zaručená.

Snažím sa mať v ponuke len toľko nehnuteľností, aby som sa im mohol naplno venovať a pracovať s nimi, nie iba inzerovať. Pracujem inak ako ostatný, pre mňa je každá ponuka životný príbeh, pre ktorý robím všetko, aby skončil úspechom. Pre mňa nie ste len číslo, ale človek, osobnosť, ktorá si zaslúži ľudský a profesionálny prístup.

Ako realitný maklér a realitná kancelária som členom Realitnej únie Slovenskej republiky a dodržiavam Realitný kódex.

Ak ste sa dočítali až sem, máte môj obdiv a ďakujem Vám. Pokiaľ Vás čokoľvek ďalšieho zaujíma, neváhajte ma kontaktovať. Rád sa s Vami stretnem a porozprávam pri dobrej káve. 

Kvalitné a profesionálne služby zamerané na potreby zákazníka. To je moje tajomstvo úspechu. Pracujem pod svojim vlastným menom, pod vlastnou značkou MADLEŇÁK Reality, neskývam sa za žiadnu inú realitku, moje dobré meno je to, čo Vám ponúkam. Predaj alebo kúpa nehnuteľnosti, je vo väčšine prípadov najväčšou finančnou transakciou života, preto tento krok netreba podceniť a zveriť sa do rúk odborníka. Aj keď potrebujete lekára, tak si vyberiete toho najskúsenejšieho s dobrým menom, ktorý má za sebou stovky úspešných operácii.

 Mojou úlohou je zobrať stres na seba a nechať si Vás užiť kúpu nového domova.peter-madlenak-black-low-res

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie