Nie ste schopní splácať hypotéku na bývanie? Tieto tipy vám ukážu ako postupovať
30. 12. 2020

Nie ste schopní splácať hypotéku na bývanie? Tieto tipy vám ukážu ako postupovať

Pandémia tento rok narušila mnohé plány a mnohí ľudia prišli o prácu či došlo na výrazné zníženie ich príjmov. Aj preto banky počas prvej vlny pandémie poskytovali možnosť odkladu splátok. Tie nachvíľu pomohli, no poplatky a úroky museli žiadatelia zaplatiť tak či tak a mnohým sa tak hypotéka predraží i predĺži. Ak však nechceli prísť o strechu nad hlavou, bolo potrebné využiť aj túto možnosť so všetkými plusmi a mínusmi. Dlžníci však o odklad mohli požiadať len raz a to po dobu maximálne deväť mesiacov, čím sa mnohým postupne odklady splátok končia a budú musieť splácať plnú sumu.

 

Odklad splátok môžete predĺžiť

 Čo robiť v takomto prípade? Odklad splátok je samozrejme možný aj naďalej, avšak výhodou “pandemického odkladu” bolo to, že dlžník nemal zápis v úverovom registri. V súčasnosti tak dlžník môže podať žiadosť o odklad splátok po dohode so svojou bankou, no následne je možné, že tento odklad bude mať dlžník zapísaný v úverovom registri a pokiaľ by v budúcnosti žiadal o úver, nemusí mu byť poskytnutý v požadovanej výške.

 

Dá sa to aj bez zápisu v úverovom registri?

Pokiaľ už teraz dlžníkom situácia nedovoľuje splácať hypotéku na bývanie v požadovanej výške, je lepšie to riešiť skôr ako po nedodržaní termínu splátky, nakoľko to môže znížiť bonitu klienta. V hre je predĺženie splatnosti úveru a zníženie výšky splátok, čo znamená, že dlžník môže splácať hypotekárny úver dlhšie a zároveň nebude mať zápis v úverovom registri. Nevýhodou tohto riešenia však bude predraženie úveru, nakoľko sa dĺžka splácania posunie. Ďalšou možnosťou je aj refinancovanie úveru, v prípade, že podmienky budú pre dlžníka výhodnejšie ako súčasné podmienky splácania.

 

Dajte si načas

V každom prípade je však vhodné riešiť aktuálnu situáciu s bankou v predstihu, nakoľko je každý prípad posudzovaný osobitne. Aj vďaka tomu tak môžete dospieť k riešeniu, ktoré bude pre vás najvýhodnejšie a v súčasnej situácii aj najrozumnejšie.

Peter Madleňák
Autor: Peter Madleňák

V realitách som od roku 2005. Realitná kancelária v meste Nitra, pod názvom MADLEŇÁK Reality s.r.o., je miesto, kde ma práca realitného makléra skutočne baví, robím ju preto, že chcem a nie preto, že musím. Odbornosť, bezpečie, serióznosť, dobrá rada, úcta a profesionálny prístup ku klientovi sú základom mojej práce. 

Reality a Nehnuteľnosti je môj svet, môj koníček, moje hobby, preto realitka. Prečo vznikli tieto stránky?

Aby som tu prezentoval, že keď dvaja robia to isté, nikdy to nie je to isté. Je všeobecne známe, že rozdiel medzi maklérmi a realitnými kanceláriami je pomerne veľký, treba si správne vybrať.

Vytváram 3D video obhliadky, využívam profesionálneho fotografa, zvyšujem hodnotu nehnuteľnosti formou Home Stagingu, pracujem na sociálnych sieťach, všetko s jasným cieľom, predať Vašu nehnuteľnosť za čo najvyššiu cenu k Vašej plnej spokojnosti.

Prosím, prečítajte si moje tipy a články. Verím, že vám tieto informácie pomôžu v rozhodovaní a že si pre predaj nehnuteľnosti zvolíte tú správnu cestu.

Za každým predajom nehnuteľnosti sa totiž skrýva ľudský príbeh. A to je dôvod, prečo by nikto nemal tak dôležitý životný krok podceňovať. Ani predávajúci, ani realitný maklér. Záleží mi na odvedení špičkovej práce a na spokojnosti klienta. Dbám na svojom dobrom mene a povesti. Za mňa hovoria referencie spokojných klientov. 

Reality vykonávam hlavne v okrese Nitra, mestských častiach mesta Nitra a to Chrenová, Klokočina, Diely, Čermáň, Párovske Háje, Mlynárce, Kynek, Staré mesto, Dražovce, Zobor a okolitých obciach ako Janíkovce, Krškany, Malý a Veľký Lapáš, Cabaj Čápor, Ivanka pri Nitre, Čechynce, Golianovo, Mojmírovce, Branč, Veľký Cetín, Veľký Kýr, Vinodol, Černík, Komjatice, Lehota, Jarok, Veľké Zálužie, Lužianky, Zbehy, Jelšovce, Nitrianske Hrnčiarovce, Štitáre, Kolíňany, Pohranice, Jelenec, Nové Sady, Čab, Báb, Výčapy Opatovce, Šurianky, Malé Zálužie, Žirany, Lefantovce atď..

Špecializujem sa na byty, rodinné domy, pozemky, komerčné priestory, či už výrobné, skladové, obchodné, reštauračné alebo kancelárske. Pracujem aj s investormi, v mojej ponuke sú aj neverejné, diskrétne ponuky nehnuteľností, vhodné na investíciu. Diskrétnosť je u mňa vždy na 100% zaručená.

Snažím sa mať v ponuke len toľko nehnuteľností, aby som sa im mohol naplno venovať a pracovať s nimi, nie iba inzerovať. Pracujem inak ako ostatný, pre mňa je každá ponuka životný príbeh, pre ktorý robím všetko, aby skončil úspechom. Pre mňa nie ste len číslo, ale človek, osobnosť, ktorá si zaslúži ľudský a profesionálny prístup.

Ako realitný maklér a realitná kancelária som členom Realitnej únie Slovenskej republiky a dodržiavam Realitný kódex.

Ak ste sa dočítali až sem, máte môj obdiv a ďakujem Vám. Pokiaľ Vás čokoľvek ďalšieho zaujíma, neváhajte ma kontaktovať. Rád sa s Vami stretnem a porozprávam pri dobrej káve. 

Kvalitné a profesionálne služby zamerané na potreby zákazníka. To je moje tajomstvo úspechu. Pracujem pod svojim vlastným menom, pod vlastnou značkou MADLEŇÁK Reality, neskývam sa za žiadnu inú realitku, moje dobré meno je to, čo Vám ponúkam. Predaj alebo kúpa nehnuteľnosti, je vo väčšine prípadov najväčšou finančnou transakciou života, preto tento krok netreba podceniť a zveriť sa do rúk odborníka. Aj keď potrebujete lekára, tak si vyberiete toho najskúsenejšieho s dobrým menom, ktorý má za sebou stovky úspešných operácii.

 Mojou úlohou je zobrať stres na seba a nechať si Vás užiť kúpu nového domova.peter-madlenak-black-low-res

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie